S+J Tadler Residence

April 29, 2011 § Leave a comment

A marshfront lot on Kiawah Island unfolds along a linear bluff of high ground stretching between the marshes of the Kiawah River to the North and Blue Heron Pond lagoon to the South.  This tranquil retreat is tucked away to become one of the islands hidden treasures where the family will enjoy the Lowcountry splendor, abundant wildlife, and perpetually peaceful views from every room and from the green roof that is an extension of the second floor and of the marsh.

View more images

Spring Island Tabby Links Project

April 29, 2011 § Leave a comment

The Scully house is a cottage house in a community of homes arranged a long a marshfront golf course and garden landscape ponds. Each site is carefully restricted to coordinate shared views for the community. Each home must fit within a small footprint and every effort is made to sculpt the home to get the most of views, sunlight and breezes for each unique site.

The subtle grade along the golf course required the house to rise from the street back to the golf course to allow for views to the marsh beyond. The design became a pair of buildings with the street house built at grade for car and entry, and the view house raised to see over the golf course and marsh. The two buildings are joined by a stair tower that brings light into the center and separates the two structures. The separate structures also provide privacy with the master bedroom in the view house and the guest rooms in the street house.

View more images

Spring Island Residence

April 28, 2011 § Leave a comment

A spirit of minimalist simplicity informs the design of this little “temple in the woods” – a weekend retreat placed in the pristine forest of coastal Sea Island.

With only 1,200 square feet of heated floor space, it has been made as small as possible to accommodate the Owners and one guest couple, each with a degree of airy autonomy.

With lofty porticoes at each end opening to the sylvan landscape, the building is contained within a compact, rectilinear, gable structure suggesting a rustic temple.  No space is wasted.  Contrasting with the rigor of the plan, a wall curves surprisingly out of the flank of the temple like an arm to receive arriving guests.  Within this curve is an entry formed by the twisting open-riser stair.

Its intimate rooms have been juxtaposed to create a deceptive sense of spaciousness: two bedroom/bathroom suites – one at ground level, one upstairs – each opening directly into small sitting areas and to screened porches beyond.  The effect is of two quasi-independent mini-apartments, each with a sense of depth, opening to the outdoors.  An alcove off the first level sitting area provides a cozy, shared dining booth and kitchenette.

Unique features of the project include materials conducive to a graceful aging process in a coastal environment, including a rustic exterior palette of peeled logs, cedar shingles, and thick pine planks.  The homeowners also brought to the project a sense of comfort and familiarity through the recycling of a wooden barn on some family property.  A portion of the barn was given to furniture pieces for each child, a portion to wood for a desk in the space, and a portion for the second level floor and stairs.

The cottage has two faces announced by the gable ends of the roof, with glazing on each face treated separately as it relates to the surrounding environment.  The apertures of the road (and entrance) face punctuate the walls to admit only a minimum of light and convey a sense of mystery.  The opposite face, framing a view through the trees toward the golf course, is virtually all glass windows and sliding doors.  These are subdivided into a matrix of wood muntins and glass panes, however, so as to create a veiled sense of protection for the small spaces within.  Scale and proportions of the panes have been carefully considered to relate to the human figure.

View more images

AWARDS
2010 Post & Courier Design Award

PUBLICATIONS
Charleston Magazine, June 2009

R+D Tadler Residence

April 28, 2011 § Leave a comment

Set in the maritime forest of a coastal barrier island, the site is a small peninsula surrounded on three sides by tidal wetlands. It offers a long view to the east toward the Atlantic Ocean and closer, secondary views of a tidal inlet to the south.

The architecture of this residence employs materiality to articulate protection and set up a sense of orientation toward the distant ocean and views of wetlands all around.

A series of parallel concrete walls slices across the site toward the principal eastern view of the Atlantic Ocean. These strong walls are carefully pierced on the interior to provide a meandering cross-flow of space, light, and air “across the grain” of the parallel planes of concrete. Openings cut into the concrete walls become dramatic rectangular frames intensifying the effect of layered realms of space.

Contrasting with the firm east-west running concrete walls are the softer, lighter in-fill panel walls.  Running north-south, and separated from concrete by vertical structural steel, the in-fill walls are made of 6” cedar shingles and glass. All glazing is restrained by a light grid of steel sash.

Unified by the layered internal rhythm of the repeating concrete walls, the staggered, fragmented form allows the volume of the house to visually dissolve into the vegetation of the maritime forest, intensifying the human experience of living within the site. The structure is considered to be a vehicle for both protecting and bringing the occupants close to nature.

View more images

AWARDS
2011 Honor Award
South Carolina Institute of Architects

PUBLICATIONS
Charleston Home, Spring/Summer 2011

Boca Grande Residence

April 28, 2011 § 1 Comment

Located on a barrier island on the west coast of Florida, this private residence links vistas of the Charlotte Sound and the Gulf of Mexico by way of the pool running the length of its central axis. Conceived as an elevated oasis, the pool is bordered on the north and south with verdant planters, and beyond, porch-like living spaces offering cooling respite from the intensity of the sun. The visual connection to the water continues beneath the house as one makes their way to the beach; treading on the elevated walk hovering over the surface of the sand and beneath the filtered light passing thru the windows at the bottom of the pool above.

The texture and articulation of the materials is inspired by the natural forms found in the surrounding landscape; the gentle curve of the dunes, the delicate filigree of the palm fronds, the articulation of light as it passes thru the shading canopy of the native sea grapes. This approach to materiality is manifested throughout the entire project; from the simple, yet elegant beach-bungalow inspired finishes to, most noticeably, the treatment of the exterior layer of house. This exterior wall system is constructed as a series of layers pulled away from the mass of the structure that lighten the visual weight of the structure, while inviting light and air to flow. The outermost layer of the wall system is an ipe, left natural to gray out over time and blend into the lush surroundings.

The residence embodies the narrow barrier island’s inclination to protect while hovering between Gulf and Sound, and finds its place among lush vegetation as a vehicle for light, passage, and retreat between the expansive Gulf and the contained Sound.  The architecture blurs the boundaries between inside and out, creating an experience of layers in which one finds refuge, always veiled in awareness of the surrounding ocean, sound, sand, breezes, and sun.

View more images

Welcome …

April 27, 2011 § Leave a comment

The Jim Thomas Studio has moved locations.  We are apart of the emerging scene on upper King Street area.new-address

Where Am I?

You are currently viewing the archives for April, 2011 at Thomas & Denzinger Architects.

%d bloggers like this: